Založ si blog

O úplne nepodstatnom slovenskom áno eurovalu

V posledných dňoch tu bolo na Slovensku veľa eurfórie okolo eurovalu…veľa eurfórie pre nič. O tom, kto zaplatí dlhy Grécka, Portugalska, Írska, Talianska, Španielska a všetkých ďalších krajín, ktoré v najbližších rokoch skrachujú bolo rozhodnuté už v momente, kedy euroval podporili Nemecko a Francúzsko. Slovenské áno, či nie, bolo z tohto ohľadu úplne bezpredmetné…akurát je tu opäť bezvýznamná politická šaškáreň o tom, či budú vládnuť modrí socialisti, červení socialisti, alebo nejaká ich kombinácia.

Keď som pozeral parlamentnú debatu, tak som sa strašne bavil, ako Iveta & Co. nazývajú euroval „riešením.“ Každému, kto si myslí, že euroval je riešenie, tak nech si porovná nasledovné 2 obrázky, na ktorých je euroval a jedno obdobné „riešenie“ z nedávnej minulosti.

 

Euroval:

 

 

Americký hypoderivát (CDO):

Podobnosť čisto náhodná, že 🙂 Euroval je totálne rovnaký princíp, zabalíme skrachované dlhopisy, takmer skrachované dlhopisy, a zopár bonitných dlhopisov, ktorých cash-flow má kryť dlhopisy vydávané eurovalom. A ešte dáme vyššie garancie (prípadne nejaké vklady v hotovosti), aby to malo AAA rating. Jediný rozdiel je v tom, že kým pri amerických hypoderivátoch za to všetko ručila AIG, tak pri eurovale sú tým ručiteľom všetky krajiny eurozóny a ich občania (teda predovšetkým tí neskrachovaní).

A všetci vieme ako dopadli americké hypotekárne deriváty a AIG.

Myslíte, si že tentokrát to bude inak ? Samozrejme, že nebude, ukážte mi jedného politika, ktorý bude míňať toľko čo vyberá, keď návrat míňania na zdravé úrovne bude neodvratne znamenať recesiu a jeho neúspech v ďalších voľbách. Onedlho tak nikto nebude chcieť belgické a ďalšie dlhopisy a najväčšia haluz nastane keď nikto nebude chcieť francúzske dlhopisy (Francúzsku totiž pri deficite 7 % HDP a dlhu k HDP cez 80 % dávam tak max. 2 roky). Čo nastane potom? Nikto nebude chcieť dlhopisy eurovalu, za ktoré sa bude už okrem skrachovaného Talianska a Španielska ručiť aj skrachované Francúzsko, a keďže pre Nemecko to už nebude zvládnuteľné, tak sa zrazu stanú všetky európske dlhopisy toxické (aj tie nemecké, lebo Nemci sami všetky zátuky neutiahnu), presne ako americké hypotekárne hovadiny.

A potom sa celé socialistické európske domino rozsype ako domček z kariet. Ale žiaden nárast dlhu pre Slovensko ani iné krajiny, ako tu straší Sulík, nebude, to eurosocialisti nepripustia, aby účtovne skracovalo ich veľdielo RVHP 2, a tak príde na scénu Európska centrálna banka, ktorá vytvorí nové eurá z luftu a bude financovať euroval. Keď ale bude v obehu ďaleko viac eur pri rovnakom množstve tovarov a služieb, tak nám začnú rásť ceny, a čím vyšší euroval bude, tým vyššia bude budúca inflácia. A ten, lebo kto si myslí, že sa toto navýšenie eurovalu na úrovne, do ktorých sa nemá šancu zmestiť  Taliansko so Španielskom, a už vôbec nie Belgicko, tak musí fajčiť kvalitný matroš. Takže to, čo si v podstate celá Európa (takmer) poslušne odhlasovala, je ďaleko vyššia inflácia v blízkej budúcnosti.

Jedinou možnosťou, ako sa tomu Slováci môžu vyhnúť, nie je neschváliť navýšenie eurovalu, ten by prešiel aj bez nás a horeuvedený scenár by nastal tak či tak, pretože u nás je legálnym platidlom jedine euro, je vystúpiť z eurozóny… (lebo politikov v celej Európe, ktorí sú tu na 4 roky a po nás potopa, nikto k normálnym riešeniam nedokope)

Keď sa teda najbližšie budete sťažovať na prudko rastúce ceny (to čo sme zažili v posledných dvoch rokoch bol len slabý odvar), tak si spomeňte na toto skvelé „riešenie“, nad ktorým mnohí z vás onanovali aké je solidárne, európske a neviem aké ešte.

A ešte pre tých najsociálnejších na záver dodám, že práve cez rast cien bude vyšší (a v budúcnosti ešte vyšší) euroval bude dôvodom narastania rozdielov medzi bohatými a chudobnými, kto nechápe ako komu inflácia škodí a komu naopak pomáha ako prehlbuje socialne rozdiely, nech si pozrie toto videjko:


 

Ako nás vymyslená mimozemská hrozba vytiahne z krízy, alebo neokeynesiánska logika v praxi

23.08.2011

Žasnem… Paľko Krugman, ktorého viac ako nobelová cena za ekonómiu preslávili vyjadrenia ako: „Alan Greenspan musí vytvoriť realitnú bublinu, aby nahradila technologickú bublinu“ alebo „Teroristické útoky na USA môžu priniesť ekonomické pozitíva“), v súčasnosti dosahuje intelektuálny vrchol svojej kariéry. Okrem dennodenného omieľania na svojom blogu, že [...]

35 dní

05.08.2011

Pred zhruba mesiacom som v tomto článku položil otázku, ako dlho vydrží tento skrachovaný svet fungujúci na marxistickom princípe centrálneho plánovania úrokových sadzieb a množstva peňazí v obehu, bez prísunu nových peňazí. Odpoveď šokovala aj mňa, bolo to necelých 35 dní. (Keď zarátam stredajšie zapnutie tlačiarní vo Švajčiarsku, tak 34). Je to stále lepšie [...]

O tom, ako Taliansko nie je Portugalsko, ktoré nie je Írsko, ktoré nie je Grécko

12.07.2011

Prešiel zhruba týždeň, kedy som upozorňoval, že keď americká centrálna banka prestane tlačiť peniaze, tak nebude mať kto (teda za čo) nakupovať dlhy skrachovaných krajín. A máme to tu. Keď sa chce niekto zbaviť talianskych dlhopisov, tak to mal urobiť čo najskôr, lebo výnosy začali rásť parabolickým tempom: Dámy a páni, toto začína byť vážne. Rozklad [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 09:06

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Ručníček Vyšívaný

O tom, ako úspešná implementacia socializmu do trhovej ekonomiky speje k ekonomickej apokalypse

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 20335x
Priemerná čítanosť článkov: 3389x