Svetová ekonomika bola v odstavená od heráku, ako dlho vydrží?

4. júla 2011, Ručníček Vyšívaný, Monetárny socializmus

Vrcholná inštitúcia novodobého socializmu, americká centrálna banka FED, ktorej centrálne plánovanie množstva peňazí v obehu podľa svojvôle malo za následok hypotekárnu bublinu, finančnú krízu, komoditnú bublinu, dlhovú krízu (hoci k tej jej významne prispeli kolegovia z ECB) a milión ďalších udalostí, v minulom týždni ukončila kvantitatívne uvoľňovanie číslo dva, ľudovo povedané tlačenie peňazí.

Ako v tomto majstrovskom kúsku napísal najcitovanejší slovenský ekonóm, tak jeho výsledkom mala byť záchrana svetovej ekonomiky.

Pozrime sa teda ako teda vyzerá záchrana svetovej ekonomiky v dnešnom korporatistickom socialzme:

Keby niekto pochyboval o súvislosti medzi záchranou svetovej ekonomiky (ehm. záchranou Wall Street) na socialistický spôsob a tým, že prečo nám konštantne rastú ceny, tak nech si pozrie nasledovný graf, ktorý porovnáva množstvo vytlačených dolárov v USA a ceny ropy.

A ešte jeden, ktorý porovnáva ziskovosť finančného sektora s množstvom vytlačených peňazí. Nech je teda jasné, kto za koho kope…

Čo bude ďalej? Nuž, bez prísunu nových peňazí, ktoré sa do ekonomiky dostávali cez nákupy akcií, komodít a dlhopisov, sa vytratia kupujúci, a ich nafúknuté ceny sa začnú prepadať. To je ale pre svetovú ekonomiku tým menším prúserom (pre Wall Street naopak tým väčším), tým väčším je, že sa vytratia kupujúci aj z dlhopisových trhov a socialisti celého sveta budú mať problém predať svoje štátne dlhopisy, ktoré aj tak dokážu predať už len kvôli tomu, že sa tlačia peniaze. To sa zase napočúvame od ľudí schopných minúť o niekoľko desiatok percent viac ako vyberú na daniach o škaredých špekulantoch, ktorí nebudú chcieť kupovať ich bezcenné dlhopisy.

V skratke povedané – svetovú ekonomiku, ktorá dokáže rásť výhradne vďaka prísunu nových peňazí, odpoja od heráku a onedlho začne javiť abstinenčné príznaky. Čo sa potom udeje, je nám úplne jasné, socialisti jej dajú novú dávku (kvantitatívne uvoľňovanie 3), ako už po n-tý krát v histórii. Otázkou ostáva, kedy to bude, tipujem niekedy ku koncu roka. A hlúpy plebs sa bude čudovať, prečo mu v papierových peniazoch, ktorých množstvo rastie pomaly exponenciálne, rastú ceny (samozrejme, na vine nebudú centrálne banky a iné socialistické inštitúcie, tie predsa zachraňujú svetovú ekonomiku, ale Soros a spol.). My ostatní, čo máme rozum, zatiaľ šetríme v zlate, ktorého našťastie v porovnaní dolármi/eurami/librami… denne nepribúda viac ako ľudí na úradoch práce a tak nám ho papaláši nedokážu znehodnotiť.