Založ si blog

Svetová ekonomika bola v odstavená od heráku, ako dlho vydrží?

Vrcholná inštitúcia novodobého socializmu, americká centrálna banka FED, ktorej centrálne plánovanie množstva peňazí v obehu podľa svojvôle malo za následok hypotekárnu bublinu, finančnú krízu, komoditnú bublinu, dlhovú krízu (hoci k tej jej významne prispeli kolegovia z ECB) a milión ďalších udalostí, v minulom týždni ukončila kvantitatívne uvoľňovanie číslo dva, ľudovo povedané tlačenie peňazí.

Ako v tomto majstrovskom kúsku napísal najcitovanejší slovenský ekonóm, tak jeho výsledkom mala byť záchrana svetovej ekonomiky.

Pozrime sa teda ako teda vyzerá záchrana svetovej ekonomiky v dnešnom korporatistickom socialzme:

  • AKCIE (AMERICKÝ INDEX S&P 500) VZRÁSTLI O 25 %. Pokiaľ teda správne chápem Vaňa, tak záchrana svetovej ekonomiky = záchrane Wall Street
  • CENA ROPY VZRÁSTLA O 50 %. Okrem Wall Street boli zachraňované aj ropné spoločnosti (minimálne BP to v súvislosti so škvrnou potrebovala), samozrejme na úkor bežných ľudí.
  • CENY POTRAVÍN SÚ NA NAJVYŠŠÍCH ÚROVNIACH V HISTÓRII. Vyššie bonusy mali aj komoditní traderi na Wall Street, zase to zaplatili bežní ľudia.
  • GLOBÁLNY NÁRAST ŠTÁTNEHO ZADLŽENIA. Keďže sa za vytlačené peniaze veselo nakupovali aj štátne dlhopisy, tak sa papaláši mohli ďalej zadlžovať, čo im kúpilo nejedného voliča. Záchrana svetovej ekonomiky teda zahŕňa aj záchranu papalášov.
  • NEZAMESTNANOSŤ 9,1 % V USA A 9,9 % V EUROZÓNE (a aj to len vďaka štatistickým manipuláciám). A to čo nám všetci socialistickí/keynesiánski idioti sľubovali neprišlo, takže výsledok záchrany svetovej ekonomiky je stagnácia a rast inflácie.

Keby niekto pochyboval o súvislosti medzi záchranou svetovej ekonomiky (ehm. záchranou Wall Street) na socialistický spôsob a tým, že prečo nám konštantne rastú ceny, tak nech si pozrie nasledovný graf, ktorý porovnáva množstvo vytlačených dolárov v USA a ceny ropy.

A ešte jeden, ktorý porovnáva ziskovosť finančného sektora s množstvom vytlačených peňazí. Nech je teda jasné, kto za koho kope…

Čo bude ďalej? Nuž, bez prísunu nových peňazí, ktoré sa do ekonomiky dostávali cez nákupy akcií, komodít a dlhopisov, sa vytratia kupujúci, a ich nafúknuté ceny sa začnú prepadať. To je ale pre svetovú ekonomiku tým menším prúserom (pre Wall Street naopak tým väčším), tým väčším je, že sa vytratia kupujúci aj z dlhopisových trhov a socialisti celého sveta budú mať problém predať svoje štátne dlhopisy, ktoré aj tak dokážu predať už len kvôli tomu, že sa tlačia peniaze. To sa zase napočúvame od ľudí schopných minúť o niekoľko desiatok percent viac ako vyberú na daniach o škaredých špekulantoch, ktorí nebudú chcieť kupovať ich bezcenné dlhopisy.

V skratke povedané – svetovú ekonomiku, ktorá dokáže rásť výhradne vďaka prísunu nových peňazí, odpoja od heráku a onedlho začne javiť abstinenčné príznaky. Čo sa potom udeje, je nám úplne jasné, socialisti jej dajú novú dávku (kvantitatívne uvoľňovanie 3), ako už po n-tý krát v histórii. Otázkou ostáva, kedy to bude, tipujem niekedy ku koncu roka. A hlúpy plebs sa bude čudovať, prečo mu v papierových peniazoch, ktorých množstvo rastie pomaly exponenciálne, rastú ceny (samozrejme, na vine nebudú centrálne banky a iné socialistické inštitúcie, tie predsa zachraňujú svetovú ekonomiku, ale Soros a spol.). My ostatní, čo máme rozum, zatiaľ šetríme v zlate, ktorého našťastie v porovnaní dolármi/eurami/librami… denne nepribúda viac ako ľudí na úradoch práce a tak nám ho papaláši nedokážu znehodnotiť.

O úplne nepodstatnom slovenskom áno eurovalu

12.10.2011

V posledných dňoch tu bolo na Slovensku veľa eurfórie okolo eurovalu…veľa eurfórie pre nič. O tom, kto zaplatí dlhy Grécka, Portugalska, Írska, Talianska, Španielska a všetkých ďalších krajín, ktoré v najbližších rokoch skrachujú bolo rozhodnuté už v momente, kedy euroval podporili Nemecko a Francúzsko. Slovenské áno, či nie, bolo z tohto ohľadu úplne [...]

Ako nás vymyslená mimozemská hrozba vytiahne z krízy, alebo neokeynesiánska logika v praxi

23.08.2011

Žasnem… Paľko Krugman, ktorého viac ako nobelová cena za ekonómiu preslávili vyjadrenia ako: „Alan Greenspan musí vytvoriť realitnú bublinu, aby nahradila technologickú bublinu“ alebo „Teroristické útoky na USA môžu priniesť ekonomické pozitíva“), v súčasnosti dosahuje intelektuálny vrchol svojej kariéry. Okrem dennodenného omieľania na svojom blogu, že [...]

35 dní

05.08.2011

Pred zhruba mesiacom som v tomto článku položil otázku, ako dlho vydrží tento skrachovaný svet fungujúci na marxistickom princípe centrálneho plánovania úrokových sadzieb a množstva peňazí v obehu, bez prísunu nových peňazí. Odpoveď šokovala aj mňa, bolo to necelých 35 dní. (Keď zarátam stredajšie zapnutie tlačiarní vo Švajčiarsku, tak 34). Je to stále lepšie [...]

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 06:51

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

Ručníček Vyšívaný

O tom, ako úspešná implementacia socializmu do trhovej ekonomiky speje k ekonomickej apokalypse

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 20382x
Priemerná čítanosť článkov: 3397x