Založ si blog

O tom, ako Taliansko nie je Portugalsko, ktoré nie je Írsko, ktoré nie je Grécko

Prešiel zhruba týždeň, kedy som upozorňoval, že keď americká centrálna banka prestane tlačiť peniaze, tak nebude mať kto (teda za čo) nakupovať dlhy skrachovaných krajín. A máme to tu. Keď sa chce niekto zbaviť talianskych dlhopisov, tak to mal urobiť čo najskôr, lebo výnosy začali rásť parabolickým tempom:

Dámy a páni, toto začína byť vážne. Rozklad moderného socializmu, ktorý spočíva vo vytváraní iluzórneho bohatstva z neexistujúcich peňazí na dlh (ilúzia vymizne, keď príde čas splácania), vstupuje do ďalšej fázy, kedy sa pyramídová hra zvaná štátne dlhopisy začaína prvýkrát rúcať v krajine, ktorá má v globálnom meradle určitý význam. Dlžná suma 1,8 biliónov eur je oproti o niečo viac ako 600 miliardám, ktoré dlžia doterajší skrachovanci – Grécko, Írsko a Portugalsko, trochu iná pálka. Nehovoriac o tom, že keď pôjde Taliansko tak s ním pôjde aj Španielsko so svojimi 640 miliardami (a ďalším stovkami miliárd bankových záväzkov, ktoré keďže je socializmus preberie vláda).

Že to nie je sranda je vidno aj na tom, že RVHP zvolalo mimoriadny zjazd v Brusseli. Na ňom sa všetci (vrátane modrého socialistu Mikloša) po tom, čo sa za naše peniaze najedli kaviáru a napili šampanského, dohodli, že sekera 30 tisíc eur na hlavu každého občana Talianska je úplne v pohode splatiteľná a obavy vôbec nie sú namieste. Predpokladám, že presne z toho dôvodu navrhol Trichet navýšiť euroval na dvojnásobok a ďalšie opatrenia, ktoré inak vôbec nie sú za potreby, lebo všetko je v najväčšom poriadku.

RVHP zabodovalo aj v tom, že po dlhom pátraní konečne našli toho správneho vinníka európskych problémov. Samozrejme že to nebola ECB a jej tlačenie peňazí a socialistické vlády snažiace sa nám všetkým vytvoriť v snahe o znovuzvoliteľnosť ilúziu bohatstva. Nie, sú to ratingové agentúry, a to preto, že Moody’s v minulom týždni svetu povedala, to čo už poniektorí vieme dávno, že ten čo požičal peniaze portugalským socialistom, ich späť neuvidí. Ale v RVHP nás upokojili, že takéto veci sa nezopakujú a už sa chystá legislatíva, ktorá s „oligopolom“ medzi ratingovými agentúrami zatočí.

V kontexte všetkých riešení prijatých na paneurópskej úrovni v poslednom čase to vidím na nahradenie oligopolu monopolom, ktorý bude stanovovať krajinám taký rating, ako Bruselu a ECB vyhovuje. Mám aj návrh na zloženie výkonného výboru, ktorý bude zodpovedný za stanovovanie ratingov – grécky minister financií  Venizelos, írsky minister financií Noonan, portugalský minister financií Teixeira dos Santos. Pri takomto zložení nikto nemôže mať žiadnu obavu, že by ratingy neodzrkadľovali skutočnú platbyschopnosť krajín. Pretože „európske inštitúcie poznajú stav v týchto krajinách lepšie“. Samozrejme, tak ako poznali keď tvrdili, že Grécko a potom aj Írsko a Portugalsko neskrachujú…

Popri boji proti ratingovým agentúram, ktorý má zabezpečiť to, aby sa dlhová kríza nezopakovala, teraz budeme od eurosocialistov niekoľko týždňov počúvať klasické socialistické vymývanie mozgov o tom, ako to všetko Taliansko zvládne, a ako Taliansko nie je Portugalsko, ktoré predtým vôbec nebolo ako Írsko, ktoré predtým (ako inak) nebolo ako Grécko. Už nám v tejto rovnici len zostáva nájsť, ako kto nie je Španielsko.

Potom príde fáza, kedy už každému bude jasné, že Taliansko potrebuje peniaze, a tu prichádza zádrheľ. Už sa bude jednať skutočne o vysoké sumy, a nemeckým voličom môže aj napriek silnému bankovému vymývaniu mozgov, že si periférnych parazitov živia pre vlastné dobro, dôjsť trpezlivosť, a rozpad RVHP 2 môže prísť ďaleko skôr, ako si všetci myslia.

O úplne nepodstatnom slovenskom áno eurovalu

12.10.2011

V posledných dňoch tu bolo na Slovensku veľa eurfórie okolo eurovalu…veľa eurfórie pre nič. O tom, kto zaplatí dlhy Grécka, Portugalska, Írska, Talianska, Španielska a všetkých ďalších krajín, ktoré v najbližších rokoch skrachujú bolo rozhodnuté už v momente, kedy euroval podporili Nemecko a Francúzsko. Slovenské áno, či nie, bolo z tohto ohľadu úplne [...]

Ako nás vymyslená mimozemská hrozba vytiahne z krízy, alebo neokeynesiánska logika v praxi

23.08.2011

Žasnem… Paľko Krugman, ktorého viac ako nobelová cena za ekonómiu preslávili vyjadrenia ako: „Alan Greenspan musí vytvoriť realitnú bublinu, aby nahradila technologickú bublinu“ alebo „Teroristické útoky na USA môžu priniesť ekonomické pozitíva“), v súčasnosti dosahuje intelektuálny vrchol svojej kariéry. Okrem dennodenného omieľania na svojom blogu, že [...]

35 dní

05.08.2011

Pred zhruba mesiacom som v tomto článku položil otázku, ako dlho vydrží tento skrachovaný svet fungujúci na marxistickom princípe centrálneho plánovania úrokových sadzieb a množstva peňazí v obehu, bez prísunu nových peňazí. Odpoveď šokovala aj mňa, bolo to necelých 35 dní. (Keď zarátam stredajšie zapnutie tlačiarní vo Švajčiarsku, tak 34). Je to stále lepšie [...]

Gorazdova 27, bratislava, vila, Danko

Nielen prezidentská vila chátra. Štát odkúpil miliónové nehnuteľnosti aj pre šéfa parlamentu, nikto v nich však nebýva

23.04.2024 09:00

Žiaden šéf Národnej rady SR sa do nej totiž nenasťahoval, ani len v jej priestoroch neprijal žiadnu oficiálnu návštevu.

deviataci, Banská Bystrica, protidrogový vlak

Špeciálny vlak ukazuje, čo spôsobujú tvrdé drogy. Autor projektu Revolution train vychádza z vlastnej skúsenosti

23.04.2024 09:00

Na nebezpečenstvo drog upozorňuje v týchto dňoch slovenských deviatakov špeciálny vlak Revolution train, v ktorom sa o príčinách, vývoji a dôsledkoch závislosti dozvedajú zážitkovou formou.

Russia Victory Day Parade ruskí vojaci

Výdavky na zbrojenie rekordne rastú. Vojna na Ukrajine rozhýbala NATO

23.04.2024 08:00

Celkové vojenské výdavky vo svete dosiahli vlani až 2,443 bilióna dolárov, čo je najvyššia suma od roku 1988.

americkí vojaci

Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín

23.04.2024 06:52

Dva drony zostrelili v pondelok neďaleko leteckej základne v západoirackej provincii Anbár.

Ručníček Vyšívaný

O tom, ako úspešná implementacia socializmu do trhovej ekonomiky speje k ekonomickej apokalypse

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 20374x
Priemerná čítanosť článkov: 3396x